Curatat turbine

Multi dintre noi au auzit despre sistemele turbo ale autoturismelor, dar putini insa stiu care este principiul de functionare a unei turbine. Majoritatea cunosc doar faptul ca acest mecanism mareste puterea motorului.

Motorul, am putea spune, este un organism care respira, adica are nevoie de oxigen pentru a produce energie. In camera de ardere a motorului este incendiat amestecul dintre combustibil si aer, in urma caruia este produsa acea energie necesara deplasarii autoturismului. Etapa finala a acestui proces este eliminarea in atmosfera a substantelor rezultate in urma arderii.

Turbinele sunt dispozitive care aduc in cilindrii motorului o cantitate suplimentara de oxigen. O cantitate suplimentara de aer inseamna o ardere mai rapida a combustibilului, deci o portie suplimentara de energie pentru propulsarea autoturismului. Avantajul sistemelor turbo este faptul ca ele nu influenteaza asupra greutatii autoturismului.

Turbina auto este asemenea unei pompe de aer. Gazele de esapament care sunt eliminate din motor pun in miscare palele turbinei care imping aer in cilindrii motorului. Acest mecanism mareste puterea motorului. Ultimele inventii in domeniul tehnologiilor auto au permis ca turbinei simple sa-i fie adaugat un compresor, care are scopul sa micsoreze (comprime) volumul de aer, astfel, permitand utilizarea unei cantitati mult mai mari de aer la arderea combustibilului.

Leave a comment